Uitstelgedrag

“En nú begin ik echt!”

Herkenbaar

“Maar bij jou is alles toch opgeruimd, jij bent professional organizer!” Dit hoor ik vaak als ik met mensen in gesprek raak over mijn vak. Nu ben ik zeer tevreden over hoe mijn huis is ingericht, maar toch heb ik heus de nodige opruimklussen op mijn to do lijst staan. De kledingkast van mijn dochter bijvoorbeeld, de keukenkastjes en (weer) de zolder. Hoe vaak heb ik me wel niet voorgenomen de spullen daar weer eens uit te zoeken. In die zin genoeg herkenning in wat ik bij mijn eigen klanten tegenkom, in dit geval, uitstelgedrag.

Geen stress meer

Uitstellen betekent dat je niet aan het doen bent, wat je eigenlijk zou willen of moeten doen. En je weet dat het uitstellen niet goed of handig is. Het kan zelfs leiden tot moeilijkheden of extra stress. Ok, het uistellen van het opruimen van mijn zolder zal mij niet direct in moeilijkheden brengen. Ik krijg echter wel lichte paniek als ik weet dat ik over een paar dagen die zakelijke deadline moet halen en er nog niets aan heb gedaan. Hoe fijn zal het zijn om in alle rust en relaxedheid te werken en weten dat je op tijd je taken kan afronden? Of het nu gaat over opruimen in huis of het wegwerken van je to do lijst op het werk. Hieronder enige toelichting en een paar tips om uitstelgedrag te verminderen.

Tips voor actie

Over het algemeen worden we niet blij van uitstellen. Je voelt je schuldig of bent teleurgesteld in jezelf. Toch blijft het lastig om te starten of iets af te maken. Het lijkt alsof uitstellen toch iets positiefs oplevert. Tijdelijk is dat misschien zo, je stress is minder of zelfs weg. Helaas is dit maar van korte duur en komen de negatieve gevoelens snel weer terug. Tijd voor actie dus! Een paar tips tegen uitstelgedrag die je kunnen helpen:

  • Begin met de taak waar je het minst zin in hebt. 
  • Maak een prioriteitenmatrix (en begin bij ‘belangrijk – niet urgent’)
  • Doe kleine taken (die ongeveer 2 minuten duren) meteen 
  • Deel een groot project op in kleine stappen
  • Beloon jezelf na afloop

Probeer een of meerdere van bovenstaande adviezen eens uit en ervaar wat het met je doet. Kom je er zelf niet uit en wil je mijn hulp bij plannen en organiseren? Stuur een mail, WhatsApp of bel. 

Doel bereikt

En mijn zolder? Morgen zet ik daar de eerste stap. Vandaag post ik deze blog, want dat heb ik echt al heel lang uitgesteld! 

Iris van Itallie | info@irisorganiseert.nl | 06 417 416 44