Uitstelgedrag

“En nú begin ik echt!”

Herkenbaar

“Maar bij jou is alles toch opgeruimd, jij bent professional organizer!” Dit hoor ik vaak als ik met mensen in gesprek raak over mijn vak. Nu ben ik zeer tevreden over hoe mijn huis is ingericht, maar toch heb ik heus de nodige opruimklussen op mijn to do lijst staan. De kledingkast van mijn dochter bijvoorbeeld, de keukenkastjes en (weer) de zolder. Hoe vaak heb ik me wel niet voorgenomen de spullen daar weer eens uit te zoeken. In die zin genoeg herkenning in wat ik bij mijn eigen klanten tegenkom, in dit geval, uitstelgedrag.

Geen stress meer

Uitstellen betekent dat je niet aan het doen bent, wat je eigenlijk zou willen of moeten doen. En je weet dat het uitstellen niet goed of handig is. Het kan zelfs leiden tot moeilijkheden of extra stress. Ok, het uistellen van het opruimen van mijn zolder zal mij niet direct in moeilijkheden brengen. Ik krijg echter wel lichte paniek als ik weet dat ik over een paar dagen die zakelijke deadline moet halen en er nog niets aan heb gedaan. Hoe fijn zal het zijn om in alle rust en relaxedheid te werken en weten dat je op tijd je taken kan afronden? Of het nu gaat over opruimen in huis of het wegwerken van je to do lijst op het werk. Hieronder enige toelichting en een paar tips om uitstelgedrag te verminderen.

Tips voor actie

Over het algemeen worden we niet blij van uitstellen. Je voelt je schuldig of bent teleurgesteld in jezelf. Toch blijft het lastig om te starten of iets af te maken. Het lijkt alsof uitstellen toch iets positiefs oplevert. Tijdelijk is dat misschien zo, je stress is minder of zelfs weg. Helaas is dit maar van korte duur en komen de negatieve gevoelens snel weer terug. Tijd voor actie dus! Een paar tips tegen uitstelgedrag die je kunnen helpen:

  • Begin met de taak waar je het minst zin in hebt. 
  • Maak een prioriteitenmatrix (en begin bij ‘belangrijk – niet urgent’)
  • Doe kleine taken (die ongeveer 2 minuten duren) meteen 
  • Deel een groot project op in kleine stappen
  • Beloon jezelf na afloop

Probeer een of meerdere van bovenstaande adviezen eens uit en ervaar wat het met je doet. Kom je er zelf niet uit en wil je mijn hulp bij plannen en organiseren? Stuur een mail, WhatsApp of bel. 

Doel bereikt

En mijn zolder? Morgen zet ik daar de eerste stap. Vandaag post ik deze blog, want dat heb ik echt al heel lang uitgesteld! 

Iris van Itallie | info@irisorganiseert.nl | 06 417 416 44

Help, er komt een organizer bij mij thuis!

organizer thuis ontvangen

Nog een half uur! Dan staat mijn collega organizer voor de deur. Zij gaat mij helpen met opruimen. Met mijn agenda en werkplek. Thuis, in mijn eigen huis, help! Ik vind het spannend. Hoe zal het gaan? Wat vindt ze van mijn huis? Als professional organizer moet ik toch het goede voorbeeld geven?

De kinderen zijn net naar school en mijn man is een paar dagen op reis. Alles wat ik nu kan opruimen blijft dus op z’n plaats staan. Dat scheelt. Eerst de ramen wijd open zetten in de slaapkamer. Daar staat mijn bureau en die gaan we straks opruimen. Het moet er dus wel een beetje fris ruiken. Alle schoenen onder het bed vandaan trekken en het bed opmaken. Dan snel naar beneden om het aanrecht en de ontbijttafel leeg te halen. Als horizontale oppervlakten leeg zijn, oogt dat lekker opgeruimd. Ik red het net om ook nog even langs de bakker te gaan. Toch leuk als ik zo wat lekkers kan aanbieden bij de koffie.

Zodra ik terug ben en net de deur achter mij sluit, gaat de bel. Daar is ze! Ik laat haar binnen en slik alle verontschuldigingen in die ik eigenlijk wil maken over stapeltjes troep die nog in de woonkamer liggen. Ze weet snel het ijs te breken. Ze blijkt oorspronkelijk uit mijn buurt te komen. Terwijl ik twee cappuccino’s maak, praten we vrolijk door, mijn zenuwen zijn verdwenen. Ik heb zin om aan de slag te gaan!

Wat een eyeopener, denk ik achteraf. Zo voelt het dus om een organizer in je eigen huis te ontvangen. Ook al zeg ik zelf altijd tegen klanten dat ze echt niet vooraf hoeven op te ruimen. Helemaal nergens voor nodig. Ik weet van mezelf dat ik met een open blik en zonder vooroordeel de omgeving kan bekijken. Toch komt het erg dichtbij als je een professional op deze manier in je privé leven toelaat. Ik vind het een eer als iemand mij benadert, hulp vraagt en mij toevertrouwt wat hem of haar dwars zit.

Hoe waardevol is het dus dat ik dit nu zelf heb ondervonden. Hiervoor heb ik wel een duwtje in de rug gekregen. Ik volg een opleiding tot senior professional organizer. Een van de opdrachten is om jezelf op een onderwerp te laten organizen. Twee vliegen in één klap dus. Gedegen advies hoe ik nog beter mijn agenda en tijd kan indelen. Plus een opgeruimd bureau. En een mooie ervaring voor meer inlevingsvermogen bij mijn eigen toekomstige klanten

Werken zonder stress

Onlangs las ik het boek ‘Zo haal je meer uit je brein’ van Theo Compernolle. Een makkelijk leesbaar boek over de werking van je brein en tips over efficiënter en productiever werken zonder stress. Eén van de valkuilen is het altijd maar online zijn. Apps en social media spelen hier slim op in. Zij proberen je constant te verleiden en voor jou te beslissen wat je volgende actie is. Daarentegen ben je een stuk succesvoller als je je digitale hulpmiddelen inzet op de momenten dat jij dat wilt. Hoe doe je dat en hoe werkt dat eigenlijk in je brein? “Werken zonder stress” verder lezen

Wekelijkse check voor meer overzicht

Alles in je agenda zetten heeft nut 

Ben Tiggelaar schreef begin februari in zijn column over het nut waarom je alles in je agenda moet zetten. Dus niet alleen afspraken, maar ook alle kleine en grote taken. Zelf doe ik dit inmiddels langere tijd en het werkt. Ik heb meer overzicht en leer beter inschatten hoe lang ik met een taak bezig ben. Mijn systeem is zeker nog niet perfect. Zo ‘vergeet’ ik wel eens iets te noteren of laat me afleiden door leukere activiteiten dan er op dat moment in mijn agenda staan.

Hoe verbeter ik mijn planning?

Om dit te verbeteren doe ik wekelijks een check. Ik kijk een week terug in mijn agenda. En een week vooruit.

Zo kan ik zien waar ik wel en niet aan toe ben gekomen. Stiekem schuif ik zo af en toe een taak door naar een volgend moment. Ik schrijf alle taken en afspraken die ik met mezelf heb gemaakt op waar ik niet aan toe ben gekomen. Vaak heb ik meer gepland dan mijn (werk)week en beschikbare tijd toestaat. Vervolgens kijk ik kritisch naar de week die komen gaat. Ik maak een nieuwe planning en zo leer ik iedere week beter inschatten wat wel en niet haalbaar is.

 

Van plannen naar actie ondernemen

Plannen lukt wel, maar hoe begin ik?

In mijn vorige blog heb ik geschreven over plannen en loslaten. Ik zat in een goede flow en nog steeds. Ik maak plannen en concretiseer dit door acties in mijn agenda te zetten. Zo van, volgende week dinsdag begin ik ècht aan het schrijven van mijn nieuwe blog. En dat de zolder over 2 weken leeg moet zijn, want er starten klusmannen in ons huis en op het dak. Met mijn plannen lijkt het wel goed te zitten dus. Maar hoe zet je jezelf ertoe ook daadwerkelijk dat begin te maken? Zonder dat je actiepunten iedere keer doorschuiven? Het lijkt zo makkelijk, maar in de praktijk vaak behoorlijk lastig. In deze blog meer daarover. Hoe werkt dat bij mij? “Van plannen naar actie ondernemen” verder lezen

Weekschema: alle gezinsactiviteiten in één overzicht.

Meer overzicht met een weekschema

Hoe houd je zicht op al die afspraken waar na de vakantie je agenda mee vol komt te staan? Nu de kinderen straks naar school gaan, starten ook de sporttrainingen, clubjes en muzieklessen weer. Download hier mijn gratis weekschema voor meer overzicht. Als voorbeeld heb ik het deels ingevuld. Ik noteer bijvoorbeeld ook wanneer de gym- of zwemspullen ingepakt moeten worden. Gebruik het vooral naar eigen inzicht.

“Weekschema: alle gezinsactiviteiten in één overzicht.” verder lezen

Foto’s: van ‘in the cloud’ naar fotoalbum

Wat moet ik met al die foto’s?

Zou jij ook zo graag een album willen maken van al die honderden, misschien wel duizenden foto’s die op je telefoon en laptop staan? Iedereen maakt tegenwoordig overal foto’s van. Niet één foto, maar meteen een hele reeks. Niet alleen op verjaardagen en vakanties. Ook als je kinderen zo schattig aan het spelen zijn, als je eindelijk weer eens in de sportschool staat, als je dat momentje voor jezelf hebt tijdens een kopje koffie of samen proost met je vrienden op een terras.

Op internet vond ik terug dat driekwart van de Nederlanders afgedrukte foto’s specialer vindt dan digitale foto’s. Terwijl 78% aangeeft weinig afdrukken te hebben van recente foto’s. Hoe komt het toch dat al die foto’s maar in the cloud blijven staan en dat we er niet voor zorgen dat die prachtige foto wordt ingelijst of die mooie vakantie wordt vastgelegd in een album? Deze keer deel ik mijn eigen ervaringen met je. “Foto’s: van ‘in the cloud’ naar fotoalbum” verder lezen

Vakantievoorbereiding: stress of voorpret?

Op vakantie zijn met mijn gezin vind ik altijd heerlijk. Met z’n allen genieten we enorm van de vrijheid en elkaar. Tot vorig jaar vroeg ik me af waarom ik in de weken voordat we op vakantie gingen niet net zo kon genieten als tijdens de vakantie. Wat zou mij dat een rust geven, zeg. Helaas lukte dat niet. Ik had last van inpakstress. Ik voelde me onrustig en was minder vrolijk dan normaal. En (terecht) met regelmaat tot ergernis van het thuisfront. “Vakantievoorbereiding: stress of voorpret?” verder lezen

Timemanagement tip

Zie je er tegenop aan die ene klus te beginnen? Zet de timer van je telefoon. Bijvoorbeeld op 30 minuten. Als je in de flow komt, zul je merken dat je misschien al klaar bent voordat de timer afgaat. Een meevaller! Zo niet, dan heb je al wel een goede start gemaakt en kan je beter inschatten hoeveel tijd je nog nodig hebt.