Vakantievoorbereiding: stress of voorpret?

Op vakantie zijn met mijn gezin vind ik altijd heerlijk. Met z’n allen genieten we enorm van de vrijheid en elkaar. Tot vorig jaar vroeg ik me af waarom ik in de weken voordat we op vakantie gingen niet net zo kon genieten als tijdens de vakantie. Wat zou mij dat een rust geven, zeg. Helaas lukte dat niet. Ik had last van inpakstress. Ik voelde me onrustig en was minder vrolijk dan normaal. En (terecht) met regelmaat tot ergernis van het thuisfront.

Of het nu een wintersport is, kamperen of een weekend weg, mijn onrustige gevoel groeide met de vrije dagen in het vooruitzicht. Zo zonde! Ik voelde spanning en weinig voorpret. Ik wilde dit helemaal niet en deed ook hard mijn best om relaxed te blijven. Het liefst maakte ik geen afspraken in de laatste week, zodat ik alle tijd had. Ik begon weken van te voren met het wegwerken van de was en maakte checklijsten. Heel veel checklijsten. Eerst op papier in mijn kladblok. Dan legde ik een lijst aan bij notities in mijn agenda. Vervolgens zette ik losse acties in mijn digitale agenda. Waarna ik uiteindelijk alles weer creatief en in kleur op een rijtje probeerde te zetten in mijn bullet journal. Niet erg effectief allemaal en zonder resultaat.

Ik was vooral druk in mijn hoofd en er was van échte actie weinig sprake. Om over mijn humeur maar niet te spreken. Dit was het toch allemaal niet waard? Waarom kon ik mijn werk wel met plezier goed organiseren, maar was ik thuis niet in staat relaxed een vakantie voor te bereiden? Sindsdien pak ik het anders aan. Hoe kan jij ook goed voorbereid en uitgerust op vakantie gaan? Hoe kan je meer voorpret ervaren? In deze blog geef ik je tips.

Met een vakantieplan houd je tijd over
Neem een paar weken van te voren de tijd om rustig na te denken over je vakantie. Dit hoeft niet lang te duren. Een half uurtje zitten met pen en papier tijdens je dagelijkse cappuccino bijvoorbeeld. Wat zijn jullie plannen tijdens de vakantie? Wat gaan jullie allemaal doen? Wat zou je willen doen? Noteer deze ideeën en plannen. Gewoon met korte steekwoorden. Zo begint de voorpret al en krijg je meer gevoel bij wat er aan voorbereiding nodig is. Zoom in op een ideale vakantiedag, neem die in gedachte en noteer wat er in je opkomt. Misschien ben je actief en ga je wandelen en stadjes bezoeken? Of kies je voor luieren met je favoriete boek bij je tent of aan de rand van het zwembad? Voel je je al relaxed worden? Houd dat vast.

De masterchecklist geeft je overzicht en houvast
Maak 4 weken voordat je daadwerkelijk vertrekt één checklist. Doe dat op een manier die bij jou past. Dus of op papier, in een kladblok of mooi notitieboek, zodat je ouderwets kan afstrepen. Er zijn ook diverse kant-en-klare lijsten te vinden op internet (zelf gebruik ik de lijst op de website van de ANWB). Print deze en houd bij de hand voor als je iets nieuws wilt toevoegen of om acties af te vinken. Natuurlijk kan je ook je smart Phone gebruiken. In notities kan je in kleur een lijst maken en acties markeren indien gereed. Er zijn ook apps te downloaden die het je makkelijk maken om overzicht te creëren (kijk eens naar any.do). Welke manier je ook kiest, blijf bij deze ene lijst. Dat geeft overzicht. Hier kan je alles terugvinden en dat geeft rust.

Met een timer kom je in actie
Na het dagdromen over je vakantie en het concreet maken van je checklist is het nu tijd voor actie! Aan de hand van je checklist plan je acties in je agenda. Hak grotere klussen in delen. Zie je ertegenop om te beginnen? Zet de timer van je telefoon of een (kook)wekker. Bijvoorbeeld op een kwartier. Spreek met jezelf af dat je begint aan die ene taak en doorgaat tot het alarm afgaat. Mocht de wekker gaan en je bent net lekker bezig (en je hebt nog tijd), ga gewoon door en plak er een kwartier aan vast. Zo niet, dan heb je in ieder geval een start gemaakt en ga je morgen of later op de dag weer verder. Je zal merken hoe fijn het voelt om steeds een actie te kunnen afvinken.

Van voorpret delen worden jullie allebei blij
Als je alleen op vakantie gaat, spreek af met een goede vriend of vriendin. Even je enthousiasme delen en vragen ‘hoe doe jij dat nou’ voordat je je huis tijdelijk achterlaat? Ga je met je partner of hele gezin op vakantie? Overleg dan regelmatig even met elkaar. Je bent zelf zo lekker op dreef met je plannen en actielijst. Houd je partner (en kinderen) aangesloten en vertel hoeveel zin je hebt in de vakantie. Tegelijkertijd kan je aangeven wat je lastig vindt om te regelen. Verdeel de taken of doe het samen, voor nog meer plezier.

Sinds ik deze tips ben gaan toepassen, lukt het mij aanzienlijk beter ontspannen de vakantie voor te bereiden. Tot groot plezier van mijzelf én mijn gezin. Dat wens ik jou ook toe.

Fijne vakantie!