Foto’s: van ‘in the cloud’ naar fotoalbum

Wat moet ik met al die foto’s?

Zou jij ook zo graag een album willen maken van al die honderden, misschien wel duizenden foto’s die op je telefoon en laptop staan? Iedereen maakt tegenwoordig overal foto’s van. Niet één foto, maar meteen een hele reeks. Niet alleen op verjaardagen en vakanties. Ook als je kinderen zo schattig aan het spelen zijn, als je eindelijk weer eens in de sportschool staat, als je dat momentje voor jezelf hebt tijdens een kopje koffie of samen proost met je vrienden op een terras.

Op internet vond ik terug dat driekwart van de Nederlanders afgedrukte foto’s specialer vindt dan digitale foto’s. Terwijl 78% aangeeft weinig afdrukken te hebben van recente foto’s. Hoe komt het toch dat al die foto’s maar in the cloud blijven staan en dat we er niet voor zorgen dat die prachtige foto wordt ingelijst of die mooie vakantie wordt vastgelegd in een album? Deze keer deel ik mijn eigen ervaringen met je.

Alles op één plek

Mijn digitale foto’s heb ik het afgelopen jaar georganiseerd (een hele klus). Alles staat nu wel op één plek, wat ik heel overzichtelijk vind. Verder heb ik rubrieken aangemaakt, zodat ik mijn foto’s makkelijk terug kan vinden. Als start heb ik hulp gehad van een collega organizer. Zij was mijn stok achter de deur. Ik ging daadwerkelijk aan de slag en hield motivatie om door te zetten. Het leuke is dat ik inmiddels zelf een aantal klanten op weg heb geholpen met het uitzoeken van hun foto’s.

Discipline en bijhouden

Mijn valkuil is echter het bijhouden, dat vergt discipline. Zeker omdat ik heel veel foto’s maak. Dan kost het tijd om ervoor te gaan zitten, alle foto’s over te zetten en uit te zoeken. Ik geef toe, ik loop wat achter. Zeker nu de vakantiefoto’s erbij zijn gekomen. Gelukkig is dat goed in te halen. Ik weet hoelang ik er ongeveer over doe om één maand foto’s op de juiste plek op te slaan en vervolgens te beslissen welke ik bewaar en welke ik naar de prullenbak verplaats. Mijn foto-opruimactie staat in mijn agenda. Binnenkort kan ik dus lekker nagenieten van mijn vakantie als de mooie foto’s voorbij komen.

Blijft de vraag staan hoe de digitale foto’s om te zetten naar een prachtig album? Ten eerste is er niets mis mee om je foto’s lekker online te laten staan. Misschien heb je helemaal geen behoefte aan een album en pak je je laptop erbij als je zin hebt om foto’s te bekijken. Je vakantiefoto’s en –filmpjes kan je best op die manier aan je familie en vrienden laten zien. Een eerste impressie geef ik zelf ook op deze manier. Daarbij heeft mijn familie een deel van de foto’s al gezien terwijl ik nog op vakantie ben via whatsapp.

Waarom doe ik toch moeite een album samen te stellen? De keren dat ik een album heb gemaakt, ben ik trots op het resultaat. Mijn kinderen vinden het ook super leuk. Verder geeft het een prachtige uitstraling om alleen de allermooiste foto’s bij elkaar in één boek te hebben kunnen samenvatten. Het is een mooie, tastbare herinnering. Voor nu en voor later.

Snel resultaat

Ik zei al dat bijhouden mijn valkuil is. Om dit te compenseren kan je tussendoor kiezen voor snel resultaat. Aan welke gebeurtenis heb je bijzondere herinneringen? Zoek er een foto bij en laat deze direct afdrukken. Kan zo in een lijstje of op de koelkast, makkelijk toch? Dat ga ik nu eerst doen 😉