Werken zonder stress

Onlangs las ik het boek ‘Zo haal je meer uit je brein’ van Theo Compernolle. Een makkelijk leesbaar boek over de werking van je brein en tips over efficiënter en productiever werken zonder stress. Eén van de valkuilen is het altijd maar online zijn. Apps en social media spelen hier slim op in. Zij proberen je constant te verleiden en voor jou te beslissen wat je volgende actie is. Daarentegen ben je een stuk succesvoller als je je digitale hulpmiddelen inzet op de momenten dat jij dat wilt. Hoe doe je dat en hoe werkt dat eigenlijk in je brein?

Drie breinen

Compernolle onderscheidt 3 verschillende breinen: denkend brein, reflexbrein en archiverend brein. Het denkende brein kan nadenken, plannen maken en beslissingen nemen. Het reflexbrein staat voor het hier en nu, de ervaringen die je op dit moment beleeft. Als laatste het archiverende brein. Dit deel bewaard iedere dag enorme hoeveelheden aan informatie. Vooral tijdens je slaap, als je denkende brein ontspant.

Tips voor efficiënter werken

  1. Prima dus om online te zijn, maar zorg minimaal 2x per dag voor drie kwartier offline tijd (liefst meer). Zo geef je je archiverende brein tijd om informatie te verwerken. Je wordt creatiever, je hebt tijd voor reflectie en ervaart minder stress. Je kan beter nadenken over beslissingen (in plaats van ad-hoc reacties via je reflexbrein).
  2. Bundel dezelfde soort taken en handel deze af in blokken. Ga dus niet multitasken, het tast je productiviteit aan. Het steeds maar wisselen tussen taken is heel vermoeiend. Onthoud namelijk één ding heel goed: het denkende brein kan slechts focussen op 1 taak tegelijk! Multitasken is dus funest.
  3. Houd je stressbalans in evenwicht. Bijvoorbeeld door je eisen bij te stellen en wat vaker nee te zeggen. Heb aandacht voor sociaal contact. In real life 😉
  4. Zorg voor voldoende pauzes en slaap. Gebrek aan slaap is slecht voor je lichaam. Je denkende brein kan ontspannen terwijl je slaapt en je archiverende brein kan zaken beter ordenen. Zo herstelt je stressbalans.

Bovenstaande tips en meer uitleg zijn terug te vinden in het boek. Succes!